Capacitació de Valencià per a Secundària

Si estàs invertint bastant esforç a causa del requisit lingüístic per treballar en Secundària i et fa l’efecte de tindre bloquejat el camí, l’únic camí on s’ha creuat el maleït Valencià. M’agradaria fer-te una mica de companyia mentre reprens la ruta i de passada mostrar-te el paisatge on estàs entrebancat.

 

En primer lloc, està clar que una pedra anomenada Valencià s’ha creuat al teu camí, però és molt possible que tu l’hages feta més gran del que és per alguna de les raons següents:

 

• Has subestimat la teua meta. Es tracta d’un idioma a nivell avançat, no del carnet de manipulador d’aliments, que es pot fer en un cap de setmana.

• Has planificat malament. A més de valorar-lo, un objectiu ha de planificar-se correctament, dins d’un interval de temps. L’acrònim SMART n’és un exemple que ho il·lustra molt bé.

• Un sentiment d’injustícia t’ensanguinola el temperament. Bé, almenys pensa que és una decisió presa per unes persones votades democràticament.

• Et refugies en un rol de víctima. L’aprenentatge d’idiomes no és enginyeria aeronàutica. La compressió de la teoria és accessible per a quasi tothom, i més per a persones que tenen un nivell d’estudis universitari.

• Esperes que alguna cosa canvia.

 

Bé, estàs en el teu dret d'emprenyar-te pel que passa, però probablement, el Valencià no siga una altra cosa que un esdeveniment que ha fet aflorar tots aquests punts febles que són vells amics teus. I seria una bona oportunitat per fer que el Valencià et servirà com un punt d’inflexió per aprendre a enfrontar els esdeveniments amb una actitud responsable i madura, i si no t’ho creus, t’aconselle que continues a llegir.

 

Si eres un candidat o candidata a professor de secundària, el show de les frustracions només acaba de començar. El sistema educatiu et té guardades algunes sorpreses.

 

• Et diuen professor, però en la pràctica eres un cangur que està per a cuidar xiquets i adolescents. Les teues propostes no els interessen, la teua autoritat no és creïble i les teues notes no importen, perquè més tard o més aviat t’obligaran a baixar el nivell de les proves fins a terra.

• No busques consol parlant amb les famílies, si en trobes alguna sencera, perquè són les responsables directes del que veus a l’aula. Al cap i a la fi, els xiquets són material fràgil que absorbeix i copia el que veu al seu entorn. Hui en dia tenim una societat de xiquets criats per xiquets.

• L’administració és una empresa, com qualsevol identitat en una societat de consum, que ven vots. El seu treball és que l’educació semble bona; que ho siga ja és un altre cantar. Mesuren l’èxit en paràmetres estúpids com el nombre d'expulsats; aleshores no expulsem i au. L’únic paràmetre per saber si el sistema és bo, és veure eixos xiquets quan siguen adults, però qui estarà llavors per comprovar-ho.

• Els companys és com entrar a un monestir i escoltar un mantra cada dia. ‘Ja queda menys’ Menys per a la fi de la jornada, menys per al cap de setmana, per a les vacances, per la jubilació. Altres passen de tot. I un petit percentatge gaudeixen del seu treball perquè és absolutament vocacional i ningú ni res pot privar-los del goig de fer el que s’estimen. ¿Tu quin series?

 

Crec que només hi ha una manera d'estar en aquest treball sense haver de fer equilibris cada dia. S’ha de tindre molta vocació per aquesta faena, un amor pels joves i fe en el sistema educatiu.

 

• La vocació d’ensenyar i desenterrar tot els escombres que porten de tantes hores davant una pantalla i després construir alguna cosa bastant sòlida.

• Un amor quasi incondicional pels joves. Com diu la frase: ‘Estima’m quan més ho necessite i menys ho meresca’

• I una fe en el sistema educatiu que ha esdevingut tan protector, que al final ha acabat sent massa permissiu.

 

Ara pensa que, qui ha és capaç de travessar tots els obstacles que trobes a la nostra professió, no s’amoïna per un contratemps com el Valencià. I anàlogament, si t’amoïnes per la Capacitació de Valencià, potser hauries de pensar en fer mitja volta, perquè en vindran moltes més com aquesta.

Escribir comentario

Comentarios: 0