CieaCOVA: Comprensió oral i mediació

El propòsit d'aquest mòdul és que aprengues a fer de manera excel·lent l'exercici que enceta la prova escrita de la CieaCOVA, i que combina la comprensió oral amb la mediació escrita.

 

No és una obra d'enginyeria, però com combina diverses habilitats, m'agradaria que assimilares alguns automatismes perquè el dia de la prova siga una tasca familiar per a tu.

 

A continuació tens l'exercici corresponent a la convocatòria de juny de 2022 amb l'àudio corresponent.

TALENT NAtural per a comunicar

La CieaCOVA és una prova molt funcional amb relació a la llengua com a instrument comunicatiu, i no és d'estranyar que estimen avaluar-nos amb aquest tipus de prova. Així doncs, davant d'aquest enunciat, tens dues opcions:

 1. Comptes amb un talent natural per a posar-te dins del rol que et demanen i expressar-te en conseqüència.
 2. Aprens a adquirir-lo.

Si t'identifiques amb la segona opció, acompanya'm fins al final del mòdul.

 

1. Despleguem les habilitats


Per a la comprensió oral, necessitaràs desenvolupar les habilitats per a detectar:

 • El propòsit comunicatiu: Si és explícit, el veuràs clarament. Si es troba implícit, et costarà una miqueta més, però confie que sabràs llegir entre línies.
 • Les idees principals: Que coincideixen amb cada paràgraf oral o blocs d'informació. En el present exercici, hi són a l'enunciat.
 • Les dades més significatives: Són aquelles que millor ajuden a explicar o argumentar la idea principal.

Per a la mediació escrita, són les capacitats per a:

 • Sintetitzar: Significa separar el gra de la palla, per a estalviar-li temps al lector.
 • Parafrasejar: Sense abusar, és una manera de posar en contacte el lector amb la font principal.
 • Postil·lar: Deixar un comentari 'de la teua collita'. Novament sense passar-te de la ratlla.
 • Citar: És fer menció d'algú o d'alguna cosa.
 • Resumir: Repetir les coses essencials del discurs, per arredonir-lo.

Sé que comença a ser molta informació, però tracta d'assimilar-la a poc a poc, practicant molt.

2. Anem per faena: escoltem i prenem notes


Com una imatge val més que mil paraules, et deixe l'esborrany que jo faria. Pots clicar en la imatge per a fer-la més gran.

 

A tenir en compte:

 • El propòsit és súper explícit.
 • Sobre les idees proposades a l'enunciat, algunes es nodreixen de les dades recol·lectades, i d'altres ho fan de les nostres reflexions, com per exemple l'últim bloc.
 • Les dades han de ser rellevants.

3. Esborrany


Novament, amb una imatge veuràs més clar on van els paràmetres de la mediació.

 

 • Sintetitzar: Ho faràs a la primera frase de cadascun dels paràgrafs. Aquesta frase ha de contindre l'essència del que has escoltat. No tingues por; pot ser qualsevol frase impactant, inclús exclamacions o preguntes.
 • Parafrasejar: Serà fàcil, però recorda fer-ho amb una fórmula adient com 'hi ha veus reputades que s'atreveixen a definir aquesta celebració com l'equilibri entre l'Arcàngel i Llucifer'. Ho pots fer reportat o directe.
 • Postil·lar: Tingues el tacte de no trencar el discurs amb una aportació massa excèntrica.
 • Citar: Pots fer ús d'alguna font que no hi siga a l'àudio.
 • Resumir: A diferència de la síntesi, que actua sobre una idea, el resum ho fa sobre el propòsit o intenció comunicativa global.

Tingues la valentia per a confiar en les teues capacitats. Aquestes explicacions estan més enfocades a poder organitzar les teues virtuts que a reparar carències irreals.

4. Redacció


Ara et deixe la meua proposta de redacció perquè pugues orientar-te. Qualsevol proposta que continga els paràmetres dels quals hem parlat tindrà una coherència i adequació vàlides. La resta de la nota vindrà marcada per la cohesió i la correcció.

 

PROVA 1

 

*****

 

OCI - 16. nov de 2022

 

ANIMA'T A CANVIAR DE MÀSQUERA

 

A vosaltres, estimades ànimes de Vinaròs, que heu fet front a aquesta pandèmia tan llarga, us volem transmetre, des del Patronat de Turisme de Vinaròs, que ja és hora de posar un somriure al lloc que ocupava la mascareta. Eixes emocions fresques ens les portarà el Carnestoltes d'aquest any, que ja està confirmat, i que tindrà lloc quan mana la tradició, és a dir, quaranta dies abans de la Setmana Santa. I mentre arriba aquesta data, ens agradaria escalfar motors recordant algunes de les versions més especials que podem trobar arreu del món.

 

Encara que pensem que la festa està estandarditzada, el fet és que la cultura local de cada indret transpira i mana. En aquest sentit, podem esquivar les taronjades dels ciutadans d'una localitat propera a Torí, que hi incorporen una guerra fructícola molt particular. En altre rumb, destaca la lluentor dels shows nord-americans de l'anomenat Mardi Grass, que fa gala d'aquest sincretisme, o el contrast entre religió i paganisme que trobariem a Bolívia. I Venècia, com diria Machado.

 

Però, no tot és estil lliure. Hi ha un tret comú, que és el contrast entre les baixes i les altes passions elevat a la màxima potència: la lluita de l'Arcàngel i Llucifer, que dirien els friquis de l'antropologia; el balanç entre el bé i el mal, més adient per la resta de mortals. Sobre aquesta polaritat, arribada quasi intacta al present, estan ben assabentats aquells que coneixen la història de la ciutat dels canals, que va patir la censura als episodis napoleònics.

 

Ara bé, a Vinaròs no volem ser ni sants ni dimonis. La intenció és passar-ho bé, deixar enrere la pandèmia i, si fora possible, posar el nostre poble al mapa de les celebracions més destacades de Carnestoltes. Per poder aconseguir-ho, tenim una profunda riquesa cultural, com a ciutat bressol del Mediterrani, a més d'enginy, que mai ens ha faltat. L'única cosa que ens separa de l'èxit, eres tu. T'esperem a la primera trobada!

 

Curs: Aprén a fer la teua disfressa

Plaça de l'Ajuntament de Vinaròs

13 de març a les 18 hores

 

*****

Ok, ok... Ja sé que he fet una redacció que excedeix el nivell i el nombre de paraules. Et demane perdó. Un treball més curtet i amb algunes errades també pot donar-te l'apte perfectament.

 

Ben fet per haver arribat al final del mòdul!